Beste aircooler 2023: Top 5 best getest

Beste Aircooler

Nederland kent steeds meer extreem warme dagen. Heb jij ook zoveel last van de warmte tijdens die hete zomerse dagen? Dan wordt het misschien wel tijd voor een aircooler. In deze beste aircooler 2023 test zetten we de vijf beste voor je op een rijtje. Check de top 5!

Een aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd, is een soort ventilator die lucht laat stromen langs een koelelement met water. Hierdoor blaast de ventilator koudere lucht de ruimte in waardoor deze ruimte afkoelt. Online lees je wel eens over hacks waarbij je een ventilator laat blazen op een bak met ijs om verkoeling te krijgen. In de praktijk werkt dit natuurlijk niet goed en daarom is een aircooler hiervoor een goed een voordelig alternatief. Wil je nog meer verkoeling? Ga dan voor een mobiele airco.

De einduitslag van de testresultaten op een rijtje

Top 5 beste aircoolers

Wat is een aircooler precies?

Een aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd, is een soort ventilator die lucht laat stromen langs een koelelement met water. Hierdoor blaast de ventilator koudere lucht de ruimte in waardoor deze ruimte afkoelt. Online lees je wel eens over hacks waarbij je een ventilator laat blazen op een bak met ijs om verkoeling te krijgen. In de praktijk werkt dit natuurlijk niet goed en daarom is een aircooler hiervoor een goed een voordelig alternatief. Wil je nog meer verkoeling? Ga dan voor een mobiele airco.

Diclaimer; Het gaat altijd enorm hard met aircoolers, zeker in warme periodes. Wil jij de menigte voor zijn? Dan doe je er slim aan om jouw aircooler te bestellen op minder warme dagen. Verder proberen we deze test zo up-to-date mogelijk te houden door constant de voorraden in de gaten te houden en waar nodig nieuwe luchtkoelers te testen.

Lees hieronder het uitgebreide testoordeel per aircooler

De testresultaten

1

Trotec Pae 51

9.6
trotec-pae-51

Best getest

De Trotec Pae 51 is de best getest aircooler met een 9,6
€ 199249 bekijk beste deal
9.6Expert Score
Ons testoordeel

De Trotect Pae 51 is misschien niet de goedkoopste maar zeker wel de best geteste aircooler. Deze luchtkoeler verkoelt zoals je dat mag verwachten maar blinkt, met slechts 60 decibel, echt uit in de stilte van het apparaat en extra functies. Zo heeft de Trotec Pae 51 een functie om bevochtigen, en dat is erg fijn.

Ten slotte zit er op dit apparaat een functie waarbij de bevochtiger automatisch aan- of uitgeschakeld wordt. Merkt de aircooler dat de lucht de droog is? Dan wordt de bevochtiger ingeschakeld. Handig toch?

Koelvermogen
10
Geluidsniveau
9
Prijs / kwaliteit
9
Design
10
Extra’s
10
Pluspunten
 • Relatief stil
 • Koelt goed
 • Automatische lucht bevochtiger
Minpunten
 • Prijzig voor een aircooler

Overtuigd van deze aircooler? Bekijk en bestel de Trotec Pae 51 dan op Amazon of Bol.com:


2

Aigostar Koud 33JTL

8.8
Aigostar Koud 33JTL

De Aigostar Koud 33JTL is de nummer twee beste aircooler met een beoordeling van 8,8.
€ 129149 bekijk beste deal
8.8Expert Score
Ons testoordeel

De Aigostar Koud 33JTL is al iets vriendelijker geprijsd dan de nummer 1. Deze aircooler wordt geroemd om de mate van verkoeling en is ook relatief stil. Wel iets luidruchtiger dan de nummer 1 van Trotect. Handig is ook de timer en de slaapfunctie. Bij de slaapfunctie gaat het apparaat automatisch minder hard blazen na dertig minuten.

Als klein minpuntje vinden wij toch wel dat deze aircooler een wat mindere uitstraling heeft. Dat komt door de kunststof behuizing.

Koelvermogen
9
Geluidsniveau
9
Prijs / kwaliteit
9
Design
8
Extra’s
9
Pluspunten
 • Relatief stil
 • Handige timer en slaapfunctie
Minpunten
 • Goedkopere uitstraling

Overtuigd van deze aircooler? Bekijk en bestel de Aigostar Koud 33JTL dan op Amazon of Bol.com:


3

Novohogar Q7

8.6
Novohogar Q7 Pure

Best prijs / kwaliteit

De Novohogar Q7 is de best geteste aircooler in prijs / kwaliteit. Met een beoordeling van 8,6 staat dit model op plek 3.
8.6Expert Score
Ons testoordeel

De Novogohar Q7 luchtkoeler is de beste koop van deze test. Voor slechts 89 euro heb je deze uitstekende aircooler al. Vooral de mate van verkoeling is vergelijkbaar met de nummer 1 en 2 uit deze test. En dat is toch uiteindelijk de belangrijkste functionaliteit, als je het ons vraagt.

Qua extra’s moet je niet teveel van dit apparaat verwachten. Zo zit er geen afstandsbediening bij en is het waterreservoir met 4 liter aan de kleine kant. Ook maakt de Novogohar Q7 behoorlijk wat geluid, met 64 decibel. Maar zoek jij een goed verkoelende aircooler voor een mooie prijs? Dan raden wij de Novogohar Q7 zeker aan!

Koelvermogen
9
Geluidsniveau
8
Prijs / kwaliteit
10
Design
9
Extra’s
7
Pluspunten
 • Voordelig
 • Zwart geeft een luxere uitstraling
 • Verkoelt prima
Minpunten
 • Relatief klein waterreservoir
 • Geen afstandsbediening

Overtuigd van deze aircooler? Bekijk en bestel de Novohogar dan op Amazon of Bol.com:


4

Tristar AT-5450

8.2
Tristar AT-5450

De Tristart AT5450 is met een 8,2 de als vierde geteste aircooler.
8.2Expert Score
Ons testoordeel

De Tristar AT-5450 is de koning van de stilte uit deze test. Het geluidsniveau ligt op 63 decibel. Ook is de verkoeling verhoudingsgewijs prima te noemen. Voor de prijs hoef je het in ieder geval ook niet te laten, want met een adviesverkoopprijs van 99 euro is het de op een na voordeligste uit deze beste aircooler test.

Voor deze prijs moet je dan ook niet veel extra’s verwachten. Zo is het waterreservoir met 4,5 liter aan de kleine kant. Wel krijg je van Tristar een afstandsbediening meegeleverd.

Koelvermogen
8
Geluidsniveau
9
Prijs / kwaliteit
9
Design
8
Extra’s
7
Pluspunten
 • Relatief stil
 • Incl. afstandsbediening
Minpunten
 • Klein waterreservoir

Overtuigd van deze aircooler? Bekijk en bestel de Tristar AT-5450 dan op Amazon of Bol.com:


5

Maxx Coolstar

9.8
Maxx - Coolstar

De Maxx Coolstar sluit de top 5 af en wordt beoordeeld met een keurige 8,0.
8Expert Score
Ons testoordeel

Nummer vijf: De Maxx Coolstar aircooler. Doet wat je mag verwachten van een luchtkoeler en koelt kleine ruimtes zeker wel een graad of 3. Bovendien is het apparaat, met 52 decibel, vrij stil te noemen. Sterker nog, het is de op één na stilste uit de test. Houd er wel rekening mee dat het doorlopen van het water wel bovengemiddeld veel geluid maakt.

Het is wel (met afstand) de lelijkste luchtkoeler uit de test. Dus als je ‘m als pronkstuk in de kamer wil zetten, dan zouden wij toch een andere uit de top 5 adviseren ;-).

Koelvermogen
8
Geluidsniveau
9
Prijs / kwaliteit
8
Design
7
Extra’s
8
Pluspunten
 • Ventilatiestand is stil
 • Koelt prima
Minpunten
 • Het is geen mooi apparaat
 • Waterdoorloop maakt wel veel geluid

Overtuigd van deze aircooler? Bekijk en bestel de Maxx Coolstar dan op Bol.com:


Waar moet je op letten bij het kopen van een aircooler?

Aircooler Koopgids

De verwachtingen van een aircooler zijn vaak hoog en daarom zien we nog wel eens negatieve reviews over deze apparaten voorbij komen. Voordat je over gaat tot aanschaf is het belangrijk om een aantal zaken te weten. In deze koopgids ontdek je hoe een aircooler werkt en wat je ervan kunt verwachten.

Aircooler of mobiele airco?

Zoals we al gezegd hebben, kun je zowel een luchtkoeler als een mobiele airco gebruiken om ruimtes te koelen. Maar er zitten wel veel verschillen in beide apparaten. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rijtje.

AircoolerMobiele airco
Hoeveel graden kan het ruimtes ongeveer afkoelen?Tot 3 gradenTot 10 graden
Er moet een slang naar buitenNeeJa
Je kunt zelf de temperatuur instellenNeeJa
Je wil de luchtvochtigheid kunnen regelenNeeJa
Is het apparaat relatief stil?JaNee

Zoals je hierboven ziet heeft een aircooler net wat minder mogelijkheden dan een mobiele airconditioning. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een luchtkoeler geen goede keuze kan zijn voor jou situatie.

Wanneer kies je dan voor een aircooler?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je jezelf een aantal vragen stellen.

 1. Je wil de temperatuur tot 3 graden celcius omlaag kunne brengen;
 2. Je wil de ruimte kunnen bevochtigen;
 3. Je wil een voordelige upgrade van je huidige ventilator;
 4. Je wil een frise windje naar jou toe kunnen blazen, zonder de hoeveelheid geluid van een mobiele airco. Bijv. als je gaat slapen of als je aan het werk bent;
 5. Je hebt geen zin om moeilijk te doen met een slang naar buiten, zoals bij een mobiele airco het geval is.

Als je bovenstaande vragen bevestigend kunt beantwoorden dan is een aircooler perfect voor jouw situatie! Vooral punt vier vind ik een groot voordeel t.o.v. een mobiele airco. De meeste mobiele airco’s maken dermate veel geluid dat je lastig inslaapt. Dat probleem heb je bij een aircooler in mindere mate.

Welke functies heeft een luchtkoeler?

Ok, een luchtkoeler is dus niet helemaal vergelijkbaar met een mobiele airco. Maar wat kan een aircooler allemaal wel?

 • Tot 3 graden koelen
 • Verschillende ventilatiesnelheden, meestal drie
 • Timer functionaliteit
 • De aircoolers zijn mobiel (verrijdbaar)
 • Lucht bevochtigen

Ook hebben sommige aircoolers een aantal extra functionaliteiten t.o.v. anderen uit de test. Dit beschrijven we straks uiteindelijk bij de daadwerkelijke testresultaten. Bovenstaande functies hebben alle geteste luchtkoelers.

Meer veelgestelde vragen over aircoolers

Hoe werkt een aircooler precies?

Gekscherend wordt een aircooler/luchtkoeler ook wel een airco light of een ventilator 2.0 genoemd. En dat klopt wel een beetje want de werking van een aircooler zit er precies tussenin. Hoe zit dat? Je vult de luchtkoeler met (zo koud mogelijk) water. Wanneer je het apparaat vervolgens aan zet wordt de warme lucht uit de ruimte langs dit koude water geblazen. Op die manier is de aircooler in staat om een verfrissend briesje te blazen, ondanks een hoge temperatuur in de ruimte. Bekijk hieronder hoe dat er schematisch uitziet.

koelprincipe-van-luchtkoelers-7f57

Bron: Trotec.com

Het grote voordeel hiervan t.o.v. een mobiele airco is natuurlijk dat je geen afvoerslang naar buiten hoeft te installeren. Ten opzichte van een reguliere ventilator heeft het natuurlijk dat het lucht daadwerkelijk afkoelt en deze verkoelde lucht de ruimte in blaast. Kortom, een verkoelende en voordelig alternatief!

Wat zijn de voordelen van een aircooler?

Je weet inmiddels wat een aircooler is en welke voor jou het meest geschikt is. Waar welke kenmerken hebben de beste airco’s allemaal? De voordelen op een rijtje:

 • Geen afvoerslang naar buiten, dat bespaart een heleboel gedoe;
 • Een voordelig alternatief voor een mobiele airco;
 • Ruimtes worden ook direct bevochtigd;
 • Meer verkoeling dan een ventilator;
 • Ze zijn minder luidruchtig dan mobiele airco’s.

Wat zijn de nadelen van een aircooler?

 • Koelt maximaal een graad of drie af;
 • Over het algemeen geen functie voor ontvochtigen. Tijdens klamme dagen kun je ruimtes dus niet minder vochtig krijgen;

Klaar om te kopen?

Je weet nu wat de beste aircoolers van 2023 zijn en hopelijk heb je een keuze gemaakt. Ten slotte willen we nog meegeven dat je na het gebruik van de aircooler de ruimte goed moet ventileren. Door de aircooler wordt de luchtvochtigheid immers hoger. Tijdens het koelen is het niet handig om een raam open te zetten, de warme lucht dringt dan door naar binnen. Maar ga je weg van de ruimte waar je de luchtkoeler hebt staan? Zet dan ramen en deuren open om de boel goed door te luchten.

Ok, nu ben je officieel klaar om jouw nieuwe luchtkoeler te kopen. Succes!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0