Beste koffiemachine 2023; De állerbeste espressomachines

Zit jij nog steeds koffie te lurken uit dat oude Senseo apparaat? Dan wordt het inderdaad hoog tijd voor een nieuwe koffiemachine. Reviewkoning heeft de de beste koffiemachines voor 2021 getest en op een rijtje gezet! Ontdek het in dit artikel.
9.4/10 (Expert Score)
Product is rated as #1 in category Huis & Tuin

Voordat we beginnen met de top 5 en de testresultaten is het goed om te weten dat we twee type koffiemachines hebben getest:

 • Volautomatische espressomachines;
 • Pistonmachines (semi-automatische espressomachines).

Verderop in dit artikel leggen we je precies uit wat de verschillen precies zijn. Wil je deze uitleg meteen lezen? Ga dan via de inhoudsopgave bovenaan het artikel naar de koopgids. Alle geteste producten zijn koffiemachines met bonen.

Top 3 beste volautomatische koffiemachines

De einduitslag van de testresultaten op een rijtje

Volautomatische koffiemachines gaan als zoete broodjes over de toonbank. Wil jij graag koffie maken die dicht in de buurt komt van echte barista koffie maar is gemak ook belangrijk voor je? Dan is een volautomatische koffiemachine hét apparaat voor jou. Over het algemeen hoef je dan alleen maar zelf bonen bij te vullen en het formaat van je koffie te kiezen. Kind kan de was doen, toch?

Top 3 beste halfautomatische koffiemachines

De einduitslag van de testresultaten op een rijtje

Pistonmachines (ook wel halfautomatische koffiemachines) hebben de hoogste instapdrempel. Dat komt omdat je zelf de instellingen moet regelen. Ben jij een ware barista of vind je het leuk om je hier iets meer in te verdiepen? Dan is een pistonmachine hét espressoapparaat voor jou. Ontdek hieronder de top 3 beste koffiemachines (halfautomatisch).

Testresultaten volautomatische koffiemachines

Lees hieronder het uitgebreide testoordeel per volautomatische koffiemachine

1

Saeco PicoBaristo

Saeco PicoBaristo
9.2
saeco-pico-baristo

Best getest

De PicoBariso van Itialiaanse Saeso is de best geteste volautomaat.
€ 649699 bekijk beste deal
9.2Expert Score
Ons testoordeel

Het állerbeste volautomatische espressoapparaat is wat ons betreft de PicoBaristo van het van oorsprong Italiaanse merk Saeco. Inmiddels is Saeco overgenomen door Neerlands trots Philips maar het Italiaanse karakter van dit merk zie je absoluut nog terug in het design. Mooi vormgegeven en de accenten van chroom geven het apparaat een luxe uitstraling, zeker voor een volautomaat in deze prijsklasse. Daarbij is de Saeco PicoBaristo erg makkelijk in gebruik.

In een handomdraai zet je de lekkerste espresso’s of lungo’s. En met de geïntegreerde melkbeker is ook het maken van cappuccino’s of latte’s een kwestie van het indrukken van een knopje. Daarmee is de Saeco PicoBaristo dus ook gelijk de beste koffiemachine met (automatische) melkopschuimer. Bijkomend voordeel; het schoonmaken van het apparaat is een fluitje van een cent met de automatische reiniging.

Gebruiksgemak
10
Smaak
9.5
Prijs / kwaliteit
9
Design
9
Extra’s
9
Pluspunten
 • Hufter proof
 • Smaakt komt goed uit
 • Mooi dik en vol melkschuim
 • Makkelijk schoonmaken
Minpunten
 • Lawaaiig

Overtuigd van dit product? Bekijk en bestel de Saeco PicoBaristo dan op Coolblue, Amazon of Bol.com:


2

De’Longhi Magnifica

De’Longhi Magnifica
8.8
De'Longhi Magnifica

Best prijs / kwaliteit

De De’Longhi volautomatische espressomachine is de nummer twee uit de test.
€ 319349 bekijk beste deal
8.8Expert Score
Ons testoordeel

Misschien wel de best verkochte volautomaat van dit moment. De De’Longhi Magnifica. Een prachtig apparaat voor een zeer scherpe prijs.

Voor het zetten van espresso en lungo’s is dit echt een perfecte machine. Bonen bijvullen, op het knopje drukken en je hebt verse bonenkoffie. Het design is wel een stukje minder dan die van Saeco en zelfs dan die van Philips (nummer 3).

Cappuccino kan maar is nog niet zo makkelijk. Je zult zelf melk op moeten schuimen met het vastgemaakte stoompijpje. Toch jammer als je voor volautomaat kiest.

Maar als we kijken naar prijs / kwaliteit dan is dit de beste keuze. Voor iets meer dan 300 euro heb je een gebruiksvriendelijk apparaat waarmee je heerlijke verse bonenkoffie kunt zetten. Reden genoeg om voor dit product te kiezen!

Gebruiksgemak
9
Smaak
9
Prijs / kwaliteit
10
Design
8
Extra’s
8
Pluspunten
 • Prijs / kwaliteit
 • Makkelijk in gebruik
 • Smaak van de koffie is goed
Minpunten
 • Minder een eye-catcher dan de nummer 1
 • Cappuccino maken vergt wat training

Overtuigd van dit product? Bekijk en bestel de De’Longhi Magnifica dan op Coolblue, Amazon of Bol.com:


3

Philips 2200 EP2220/10

Philips 2200
8.7
Philips 2200 EP2220:10

De best geteste volautomaat van het Nederlandse Philips; de 2200 EP2220.
€ 295319 bekijk beste deal
8.7Expert Score
Ons testoordeel

Op een mooie derde plek staat de Philips 2200 EP2220. Ook dit apparaat is behoorlijk vriendelijk geprijsd. Voor nog geen 300 euro heb je een volwaardige volautomatische koffiemachine. Over smaak valt niet te twisten maar wij vinden het design weer een stukje mooier dan de nummer 2 van De’Longhi.

De koffie uit dit apparaat smaakt er goed, daar is eigenlijk weinig op aan te merken. Helaas geldt ook voor de Philips 2200 dat je wel even moet oefenen voordat je een goede cappuccino kunt maken. Ook bij dit apparaat moet dat met het stoompijpje.

Klein minpuntje: De lekbak voor het water is aan de kleine kant, waardoor je wat vaker dan bij andere machines moet legen. Is dat voor jou geen probleem?

Gebruiksgemak
9
Smaak
9
Prijs / kwaliteit
9
Design
8
Extra’s
8.5
Pluspunten
 • Prijs / kwaliteit
 • Eye-catcher
 • Prima koffie
Minpunten
 • Cappuccino maken vergt wat training
 • Kleine lekbak

Overtuigd van dit product? Bekijk en bestel de Philips 2200 EP2220 dan op Coolblue, Amazon of Bol.com:


Testresultaten halfautomatische koffiemachines

Lees hieronder het uitgebreide testoordeel per halfautomatische koffiemachine

1

Sage The Barista Express

Sage The Barista
9.2
Beste halfautomatische koffiemachine - Sage The Barista

Best getest

The Barista Express van Sage is de best geteste pistonmachine (halfautomaat).
€ 599649 bekijk beste deal
9.4Expert Score
Ons testoordeel

Wát een prachtapparaat is de Sage The Barista Express. Deze variant is er in twee kleuren; zilverkleurig roestvrijstaal en zwart roestvrijstaal. De zilverkleurige is onze persoonlijke favoriet. Dit apparaat springt gelijk in het oog en staat werkelijk prachtig in elke keuken. En wat een heerlijke koffie komt hier uit. Ok, het is even wat werk maar daar kies je ook voor bij een halfautomaat. Ook de opwarmplaat is erg handig. Hiermee kun je kopjes voorverwarmen of gezette koffie warm houden.

Met het stoompijpje en het meegeleverde melkkannetje kun je zelf melk opschuimen voor een verse cappuccino. Let op; dit vergt behoorlijk wat oefening. Tip; kijk zoveel mogelijk YouTube tutorials 😉.

Wil jij gewoon zo snel mogelijk lekkere koffie of cappuccino op tafel zetten? Ga dan voor een volautomaat. Maar wil jij de uitdaging aan gaan en een echte barista worden? Dan is de Sage the Barista dé machine voor jou!

Gebruiksgemak
8
Smaak
10
Prijs / kwaliteit
9.5
Design
10
Extra’s
9.5
Pluspunten
 • Prachtig design
 • Heerlijke koffie
 • Mooi dik en vol melkschuim
 • Makkelijk schoonmaken
Minpunten
 • Warmhoudplaat wordt niet heel warm
 • Zetten van koffie kost wat moeite

Overtuigd van dit product? Bekijk en bestel de Sage The Barista Express dan op Coolblue, Amazon of Bol.com:


2

De’Longhi La Specialista Prestigio EC9355.M

De’Longhi Specialista
8.8
De'Longhi La Specialista Prestigio EC9355

Best prijs / kwaliteit

De De’Longhi La Specialista Prestigio halfautomaat is de nummer twee uit de test.
€ 799849 bekijk beste deal
9.4Expert Score
Ons testoordeel

Ook in de top 3 beste pistonmachines heeft De’Longhi een plaatsje weten te bemachtigen. En wel op nummer 2. De De’Longhi La Specialista Prestigia is een fantastische koffiemachine. Ook hiervoor geldt; ja, het zetten van een kopje espresso kost wat meer tijd en moeite maar het resultaat mag er zijn.

Over het design kunnen we kort zijn; dit is waarschijnlijk koffiemachine met de meest luxe uitstraling van alle geteste machines. Prachtige chroom met een zwart gekleurde voorkant. Vergelijkbaar met de nummer 1 van Sage.

Maar wat deze pistonmachine van De’Longhi zo goed maakt is het feit dat melk opschuimen een stuk makkelijker is dan bij bijv. de Sage The Barista. Dat komt omdat het stoompijpje dit automatisch doet. Absoluut pluspunt.

De reden dat deze op nummer twee staat is dan ook de prijs. Voor 200 euro meer heb je niet perse een veel betere machine dan de beste pistonmachine (Sage The Barista). Maar ben jij bereid iets meer te betalen voor een eenvoudigere bereiding van cappuccino’s? Dan is dit het apparaat voor jou!

Gebruiksgemak
9
Smaak
10
Prijs / kwaliteit
8
Design
10
Extra’s
10
Pluspunten
 • Eyecatcher
 • Makkelijker om cappuccino's te maken
 • Superieure koffie
Minpunten
 • Zetten van koffie kost wat moeite
 • Relatief duur

Overtuigd van dit product? Bekijk en bestel de De’Longhi Magnifica dan op Coolblue, Amazon of Bol.com:


3

Smeg ECF01BLEU Pistonmachine

Smeg ECF01BLEU
8.9
Smeg ECF01CREU Pistonmachine

De als derde getest pistonmachine is de Smeg ECF01BLEU.
€ 299349 bekijk beste deal
8.9Expert Score
Ons testoordeel

De op twee na best geteste pistonmachine is de Smeg ECF01BLEU. Hét instapmodel onder de pistonmachines. Zoals je misschien wel van de Smeg koelkasten en andere apparatuur gewend bent, is ook het design van deze koffiemachine een schot in de roos. Bovendien is deze aanzienlijk compacter dan nummers één en twee uit de lijst. Logisch als je bedenkt dat hier geen koffiemolen in zit. Als je, zonder extra apparatuur, koffie wil zetten met dit apparaat, dan zul je dus voorgemalen koffie moeten gebruiken.

Wil je jouw favoriete koffiebonen gebruiken? Dan heb je nog een koffiemolen nodig. Zoals bijv. deze op Coolblue (rond de 60 euro) of deze op Bol.com (rond de 30 euro).

Deze Smeg pistonmachine wordt geleverd met drie filters; naast de filters voor 1 en 2 shots espresso (die bij elke pistonmachine worden meegeleverd), zit er ook een filter bij voor ESE koffiepads. Op zich wel makkelijk maar het haalt natuurlijk wel het hele idee van een halfautomaat weg…

Maar wil jij je een echte barista voelen en niet gelijk meer dan 500 euro betalen? Dan is de Smeg ECF01BLEU de beste keuze voor jou.

Gebruiksgemak
8
Smaak
9
Prijs / kwaliteit
9.5
Design
10
Extra’s
8
Pluspunten
 • Prijs / kwaliteit
 • Eye-catcher
 • Prima koffie
Minpunten
 • Geen koffiemolen
 • Klein reservoir

Overtuigd van dit product? Bekijk en bestel de Smeg ECF01BLEU dan op Coolblue, Amazon of Bol.com:


Koopgids volautomatische koffiemachine

Wat moet je weten bij het kopen van een volautomaat?

Het kopen van een nieuw koffieapparaat gaat niet voer een nacht ijs, dat begrijpen we heel goed. Er is zoveel te kiezen. Weet je bijvoorbeeld al of je voor een volautomaat of een pistonmachine (halfautomaat) gaat? Hè wat? Geen idee wat het verschil is? Lees dan snel verder want we leggen je hieronder alles uit over beide apparaten.

Wat is een volautomatische koffiemachine en hoe werkt het?

Een volautomatische koffiemachine wordt ook wel volautomatische espressomachine genoemd. En eigenlijk zegt de naam het natuurlijk al; deze apparaten werken volledig automatisch. Nee, dat betekent niet dat je ook niet meer op een knopje hoeft te drukken, zo automatisch zijn ze ook weer niet…

Beste volautomatische koffiemachine - Jura E8 Chroom
Een volautomatische koffie / espressomachine

Het komt erop neer dat je bij een volautomatische koffiemachine alleen maar de volgende stappen hoeft te nemen:

 1. Vul het waterreservoir met water;
 2. Vul het bonenreservoir met jouw favoriete bonen;
 3. Zet een leeg kopje (of twee) onder het doorlooptuitje;
 4. Druk op de knop voor 1 of twee kopjes.
 5. Drink je koffie ☕️

Op deze manier heb je altijd in één of twee minuten je bakje koffie. Heb je een volautomaat gekocht waar je ook cappuccino mee kunt maken? Dan zijn er over het algemeen twee opties;

 1. Cappuccino maken met geïntegreerde melkbeker;
 2. Cappuccino maken met stoompijpje / melkopschuimer.

Cappuccino maken met geïntegreerde melkbeker

Van de beste volautomatische koffiemachines heeft alleen de Saeco PicoBaristo deze cappuccino-functie. Dit is de eenvoudigste manier en hier is geen oefening voor nodig. Vul het melkreservoir simpelweg met je favoriete melk. Dit kan specifieke cappuccinomelk, houdbare of verse volle melk of, voor de hipsters onder ons, haver- of amandelmelk.

Check altijd even of het buisje waar de melk doorheen gaat melk kan opnemen. Wacht tot de melk verwarmd is en druk op de knop voor cappuccino. Kind kan de was doen, toch?

Cappuccino maken met stoompijpje / melkopschuimer

Als je kiest voor een volautomaat (of pistonmachine) met stoompijpje dan kost het maken van een cappuccino iets meer moeite en vooral ook iets meer oefening.

Volautomatische koffiemachine schoonmaken & onderhoud

Het schoonmaken van een volautomaat is erg belangrijk. Doe je dit niet vaak genoeg? Dan gaat de kwaliteit van je bakje koffie hard achteruit. Houd er rekening mee dat je je koffiemachine in ieder geval eens in de twee maanden schoonmaakt. En met schoonmaken bedoelen we:

 1. Det zetgroep reinigen;
 2. De leidingen ontkalken;
 3. De melkonderdelen reinigen;

Extra tip; Plaats een waterfilter zodat ijzerdeeltjes uit het kraanwater gefilterd wordt. Hierdoor voorkom je dat (hard) water voor slijtage zorgt. Nog belangrijker; je voorkomt kalkaanslag in je leidingen. We adviseren om het waterfilter eens in de vier a vijf maanden te vervangen.

Koopgids pistonmachines

Wat moet je weten bij het kopen van een pistonmachine?

Wat is een pistonmachine en hoe werkt het?

Anders dan bij volautomaten zegt de naam pistonmachine niet direct wat het doet. Daarom worden pistonmachines soms ook wel halfautomaten genoemd. Ieder zichzelf respecterende horecatent maakt gebruik van een pistonmachine. Waarom? Omdat de koffie superieur is aan koffie uit een volautomaat. Het vergt wat oefening en je hebt zeker meer tijd nodig, maar dat verschil proef je (mits goed gezet) dubbel en dwars.

wat is een pistonmachine
Een (semi-automatische) pistonmachine die je veel in de horeca ziet

Maar waar zit het werk dan precies in?

Het werk zit ‘m in het feit dat je zelf aan de slag moet om de waterdruk goed te krijgen. Idealiter geeft de manometer (die elke pistonmachine uit de test heeft) een druk aan van tussen de 15 en 19 bar. En de druk wordt bepaald aan de hand van drie factoren die je allemaal zelf moet instellen:

 1. De maalgraad, oftewel hoe fijn (of hoe grof) de bonen gemaald worden;
 2. De hoeveelheid koffie;
 3. De mate van tampen. Oftewel, hoe goed je de gemalen koffie aandrukt in het portafilter (filterdrager in het Nederlands).

Standaard is een pistonmachine ingesteld op espressoformaat. Dat zijn de meeste Nederlanders niet gewend, dus wees je daarvan bewust. Dat betekent; kleine, sterke kopjes koffie. Maar een pistonmachine is niet voor niets halfautomatisch, je kunt dus veel zelf instellen. Zo ook de hoeveelheid water die erdoor loopt.

Andere optie is om bijv. op het knopje voor twee kopjes te drukken als je de hoeveelheid koffie voor één kopje hebt toegevoegd. Dan krijg je meer een soort lungo koffie (Italiaans voor lange koffie).

Het stappenplan voor een pistonmachine is over het algemeen als volgt.

 1. Vul het waterreservoir met water. Gebruik bron/mineraalwater voor een nog beter resultaat;
 2. Doe het apparaat aan en laat het apparaat minimaal 5 minuten opwarmen. Verwarm ook je kopje vast voor op het warmhoudplaatje (als je die hebt tenminste);
 3. Vul het bonenreservoir met bonen. De meeste pistonmachines, zoals de Sage The Barista, hebben dit ingebouwd. Bij sommige machines, zoals de Smeg pistonmachine, heb je een aparte apart koffiemaler nodig.
 4. Stel de maalgraad en de hoeveelheid koffie in. De “sweet spot” verschilt echt per apparaat en koffieboon. Dit is gewoon een kwestie van routine krijgen. Laat je dus niet afschrikken van het feit dat je eerste paar kopjes waarschijnlijk mislukken. Keep going 😉;
 5. Laat eerst een keer warm water door het apparaat lopen;
 6. Vul het portafilter met gemalen koffie en tamp de gemalen koffie aan op de juiste manier.
 7. Plaats het portafilter, zet je koffie en geniet ☕️!

Dit lijkt een behoorlijk stappenplan maar je wordt naar verloop van tijd bedreven en dan kost het nauwelijks meer tijd/moeite dan een volautomaat.

Pistonmachine schoonmaken & onderhoud

Laten we beginnen met aangeven dat geen pistonmachine hetzelfde is. De hoeveelheid onderhoud die je eraan hebt verschilt dan ook per apparaat. Wel is het een feit dat schoonmaak en onderhoud van essentieel is. Niet alleen voor de duurzaamheid maar ook voor de smaak van de koffie. Bij het schoonmaken van een pistonmachine moet je in ieder geval rekening houden met de volgende elementen:

 1. Dagelijkse reiniging;
 2. Ontkalken van de machine.

Dagelijkse reiniging
Met de dagelijkse reiniging bedoelen we dat je elke ochtend in ieder geval een keer heet water door het apparaat en portafilter moet laten lopen. Begin je ochtend hier dan ook mee. Plaats het portafilter in het apparaat en laat er heet water doorlopen door op het knopje voor een enkel kopje te drukken.

Daarnaast zul je na elk kopje het portafilter moeten reinigen. Gewoon even afspoelen onder warm water is voldoende. Zorg ook altijd voor een schone doek om het stoompijpje voor cappuccino mee schoon te maken.

Pistonmachine ontkalken
Als je hard water gebruikt (kraanwater) dan raden we aan om eens in de maand / twee maanden te ontkalken. Ontkalken is een fluitje van een cent, volg hiervoor onderstaande stappen of kijk in de gebruiksaanwijzing van je apparaat.

 • Koop specifiek ontkalkingsmiddel voor espresso-apparaten. Gebruik hiervoor geen azijn, dit kan het apparaat beschadigen.
 • Doe ongeveer 250 ml. ontkalkingsvloeistof in de watertank en vul met 750 ml. water aan. De verhoudingen kunnen per ontkalker verschillen, lees dus vooral ook de gebruiksaanwijzing van het middel.
 • Plaats het stoompijpje in de melkkan en zet het apparaat op stomen. Druk vervolgens op het knopje om een kopje koffie te zetten.
 • Laat de watertank voor de helft leeglopen. Zet vervolgens het apparaat voor 10 minuten uit.
 • Laat nu de rest van het water door de sproeikop lopen (zonder portafilter). Denk eraan dat je het water opvangt met een bakje of de melkkan.
 • Herhaal deze stappen nog twee keer om er zeker van te zijn dat er geen ontkalkingsvloeistof achterblijft in het systeem.

Check in de video van A Whole Lotta Latte hieronder hoe je moet ontkalken

Natuurlijk ben je vrij in de frequentie van ontkalken. Het komt echt wel eens voor dat ik twee maanden niet ontkalk. Maar, voor het beste resultaat en de lekkerste koffie adviseren we het minimaal eens in de twee maanden te doen.

Wil je meer weten over hoe je de allerlekkerste espresso maakt? Dan raad ik aan om het YouTube kanaal van James Hoffman aan. Hier leer je enorm veel over koffie en hoe je de lekkerste espresso maakt.

Zo, je weet nu wat volautomaten en halfautomaten zijn en je kent de verschillen. En, nog belangrijker, je weet wat de beste koffiemachines 2021 zijn! Waar wacht je nog op? Aan de slag!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0