beste mobiele airco-min

Beste mobiele airco 2021: Top 5 best getest

Dus je bent op zoek naar de beste mobiele airco voor 2021? Dan zit je hier goed. Lees snel verder en ontdek wat de best geteste mobiel airco is.

De zomers in Nederland lijken steeds warmer te worden. Zo zijn dagen met temperaturen van boven de 35 graden celsius eerder regel dan uitzondering. Daarmee neemt de vraag naar (mobiele) airco’s ook toe en dat snappen we bij Reviewkoning heel goed. Maar bij mobiele airco’s is de kans op duurkoop groot. Het is daarom belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de verschillende soorten. En laat dat nu net zijn wat wij voor je hebben gedaan.

Voor deze mobiele airco test 2021 hebben we verschillende modellen getest en zijn we uiteindelijk tot een top 5 gekomen.

Diclaimer; De mobiele airco’s gaan altijd erg hard, zeker in warme periodes. Probeer daarom om de menigte voor te zijn en de mobiele airco juist te kopen wanneer het niet zo warm is. Verder proberen we deze test up-to-date mogelijk te houden door constant de voorraden in de gaten te houden en waar nodig nieuwe mobiele airco’s te testen. Voor het geval jouw favoriete airco is uitverkocht, kijk dan vooral naar de andere airco’s in deze top 5 of bekijk de actuele voorraad door op de link hieronder te klikken.

Ben je op zoek naar een duurdere split-unit airco, waar je twee aparte units hebt? Bekijk dan hier een overzicht met populaire split unit airco’s:

Wat is een mobiele airco precies?

Met een mobiele airco regel je de temperatuur in een ruimte. We noemen een airco een mobiele airco als er wieltjes onder het apparaat zitten. Zo kun je hem eenvoudig verplaatsen van de ene naar de andere ruimte en ook weer makkelijk opbergen op momenten dat je hem niet gebruikt. De kans is in Nederland natuurlijk groot dat je hem het overgrote deel van het jaar namelijk helemaal niet nodig hebt.

Genoeg over de definitie van een mobiele airco en snel over naar de top 5.

Top 5 beste mobiele airco’s 2021

 1. Aspen Extra - Best getest
 2. De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO
 3. AEG AXP26U338BW
 4. Tristar AC-5477 3-in-1 – Beste koop!
 5. TROTEC PAC 2100 X

Mobiele airco kiezen: De koopgids

🌡️ Wat is het verschil tussen een (mobiele) airco en een aircooler?

Misschien heb je ook wel eens gelezen of gehoord over een aircooler en dat lijkt misschien een goed idee maar wij gaan je uitleggen waarom we voor een mobiele airco zouden kiezen.

Een aircooler kan een bepaalde ruimte over het algemeen maar tot 3 graden laten afkoelen. Als de kwik stijgt tot temperaturen boven de 30 graden dan kun je dat gerust een druppel op een gloeiende plaat noemen. Aan de andere kant kan een mobiele airco een ruimte wel tot 10 graden afkoelen. Dan ga je echt aangenaam de nacht in. Bovendien kun je met sommige mobiele airco’s ook de luchtvochtigheid regelen en kun je er (meestal) zelfs ruimtes mee verwarmen.

Verschillen mobiele airco en aircooler op een rijtje:

Mobiele aircoAircooler
Hoeveel graden kun je een ruimte laten afkoelen?Tot 10 gradenTot 3 graden
Kun je er de luchtvochtigheid mee regelen?JaNee
Kun je het gebruiken zonder slang naar buiten?NeeJa
Kun je er ruimtes mee verwarmen?JaNee

❄️ Mobiele airco zonder slang; kan dat?

Helaas, net zoals bij een reguliere airconditioning, werkt een mobiele airco altijd met een afvoerslang. Deze slang zorgt er namelijk voor dat de warme lucht, via het raam of de deur, naar buiten afvoert. Een mobiele airco zonder slang bestaat dus simpelweg niet.

Koop een raamafdichtingsset
Houd er dus rekening mee dat je een raam hebt waar je de slang uit kunt hangen. Daarbij adviseren we altijd om het raam af te dichten met een afdichtingsset. Deze bijvoorbeeld. Het is even een prutswerkje om je raam goed af te dichten, maar hierdoor dringt er aanzienlijk minder warme lucht naar binnen. Je kunt natuurlijk ook zelf iets maken om je raam af te dichten. Bijvoorbeeld een plank met een gat erin die groot genoeg is voor de afvoer slang.

🔊 Hoeveel geluid maken mobiele airco’s?

Nog een ergernis als je de meeste online reviews leest; mobiele airco’s maken behoorlijk veel geluid. Ook de units die wij hebben getest maken redelijk wat geluid. Dat is natuurlijk moeilijk omschrijven maar houd er rekening mee dat als je niet gemakkelijk in slaap valt met geluid, dat je niet in slaap komt als een mobiele airco in dezelfde kamer staat te blazen. Ons advies; zet de airco een paar uur van tevoren aan zodat de slaapkamer is afgekoeld als je gaat slapen en de airco dus uit kan.

💦 De luchtvochtigheid regelen; kan dat?

Bijkomende voordeel van alle apparaten in deze beste mobiele airco test; allemaal hebben ze een functie om de luchtvochtigheid te regelen. Ze koelen ruimtes dus niet alleen, ze ontvochtigen ook. Met als gevolg dat je lekkere droge lucht in kunt ademen.

Korte samenvatting van de koopgids:

 1. Er moet altijd een slang naar buiten om warme lucht af te kunnen voeren;
 2. Koop er altijd een raamafdichtingsset bij, zodat er geen warme lucht de kamer instroomt;
 3. Alle (geteste) apparaten maken relatief veel geluid;
 4. Alle geteste apparaten hebben een functie om de luchtvochtigheid te regelen.

De mobiele airco’s zijn dan ook in perspectief beoordeeld. Houd er dus rekening mee dat je altijd te maken hebt met veel geluid en dat er altijd een slang naar buiten moet. Het geluidsniveau kan per airco verschillen en ze zijn dan ook in perspectief van elkaar beoordeeld.

En dan nu over naar de testresultaten voor de beste mobiele airco 2021.

Testresultaten

1. Aspen Extra - Best getest!

Geschikt voor ruimtes tot: 40
Geluidsniveau: 62 dB (decibel)
Energielabel: A
Koelvermogen: 12.000 BTU
Prijs: € 610,-

Aspen Xtra - Mobiele Airco

Koelvermogen
Geluidsniveau
Prijs / kwaliteit
Energieverbruik
Extra’s

Testoordeel

De Aspen Extra is de nummer 1 beste mobiele airco 2021. Deze airco is wat aan de dure kant maar daarvoor heb je wel het best koelende apparaat wat er te krijgen is. Dit is de enige airco die wij getest hebben en die grotere kamers, zoals de woonkamer, ook daadwerkelijk goed kan koelen.

Het design ziet er strak uit en hij is erg eenvoudig in te stellen. Handig aan deze mobiele airco is dat je de snelheid van de ventilator kunt instellen en dat je een timer kunt instellen. Met 33 kg is de Aspen Extra wel aan de zware kant.

Ten slotte kan deze unit van het merk Aspen ook nog ontvochtigen.

4.5

2. De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO

Geschikt voor ruimtes tot: 31
Geluidsniveau: 63 dB (decibel)
Energielabel: A
Koelvermogen: 9.400 BTU
Prijs: € 539,-

2. De'Longhi Pinguino PAC N82 ECO - Mobiele airco

Koelvermogen
Geluidsniveau
Prijs / kwaliteit
Energieverbruik
Extra’s

Testoordeel

Op de tweede plek staat de De’Longhi Pinguino PAC. Met een prijs van 539 euro is hij iets goedkoper dan de nummer 1 van Aspen. Het apparaat koelt dan ook iets minder krachtig en maakt iets meer geluid. Wil je een grote ruimte, zoals de woonkamer of een grote slaapkamer, kunnen koelen? Dan is dit, naast de nummer 1, ook een prima keuze. Uiteraard werkt deze mobiele airco nog beter bij kleinere slaapkamers of een kantoortje. De unit van De’Longhi heeft wel een ontvochtigingsfunctie.

Kortom; in alle opzichten is deze airco van Pinguino een waardige nummer 2!

Bekijk en bestel op Amazon

4.1

3. AEG AXP26U338CW ChillFlex Pro

Geschikt voor ruimtes tot: 30
Geluidsniveau: 64 dB (decibel)
Energielabel: A
Koelvermogen: 9.000 BTU
Prijs: € 599,-

3. AEG AXP26U338CW ChillFlex Pro - Mobiele airco

Koelvermogen
Geluidsniveau
Prijs / kwaliteit
Energieverbruik
Extra’s

Testoordeel

Op plek 3 in de beste mobiele airco test staat de eerste airco van AEG. De Duitsers vertalen de afkorting van dit merk gekscherend ook wel als Aus Erfahrung Gut. En dat geldt ook voor dit apparaat.

Al met al een prima apparaat die kleinere ruimtes zo een graad of 5 a 6 kan afkoelen. Qua koelvermogen doet deze niet onder voor de airco van De’Longhi maar deze maakt iets meer geluid.

Ook deze mobiele airco heeft een ontvochtigings-functie.

3.9

4. Tristar AC-5477 3-in-1 - Beste koop!

Geschikt voor ruimtes tot: 22
Geluidsniveau: 65 dB (decibel)
Energielabel: A
Koelvermogen: 7.000 BTU
Prijs: € 269,99


Tristar AC-5477 3-in-1

Koelvermogen
Geluidsniveau
Prijs / kwaliteit
Energieverbruik
Extra’s

Testoordeel

Met een prijs van slechts 269,99 euro is de Tristar AC-5477 de beste koop uit deze test. Het koelvermogen is wat minder dan de duurdere mobiele airco’s maar qua decibel is hij gelijkwaardig aan de duurdere airco’s. Voor dit bedrag mag je verwachten dat je een slaapkamer met zo’n 7 graden kunt laten afkoelen. Ook heeft deze mobiele airco van Tristar een ingebouwde functie om te ontvochtigen. Met 18 kg is dit apparaat één van de lichtere uit de test.

3.9

5. TROTEC PAC 2100 X

Geschikt voor ruimtes tot: 23
Geluidsniveau: 63 dB (decibel)
Energielabel: A
Koelvermogen: 7.000 BTU
Advies verkoopprijs: € 369,-


5. TROTEC PAC 2100 X - Mobiele airco

Koelvermogen
Geluidsniveau
Prijs / kwaliteit
Energieverbruik
Extra’s

Testoordeel

De nummer 5 uit deze test is deze mobiele airco van Trotec. Qua koelvermogen, geluid en extra’s vergelijkbaar met de nummer 4 maar dan een iets duurdere versie.

Trotec ontwikkelt zelf raamafdichtingsfsets. Deze passen natuurlijk perfect bij de airco’s units van dit merk. Deze folie vind je hier.

3.8

Mobiele airco kopen

Als het goed is heb je nu een keuze kunnen maken en ben je klaar om de beste mobiele airco te kopen. Wil je meer mobiele airco’s bekijken en vergelijken? Dan adviseren we om te kijken op Bol.com waar tal van gebruikersreviews te vinden zijn. Succes met de aankoop!

Veelgestelde vragen over mobiele airco’s

 1. 🥶 Hoe werkt een mobiele airco?

  Een mobiele airco bestaat uit een onderdeel, inclusief afvoerslang die je naar buiten hangt. Meestal via het raam maar het kan ook eventueel ook via een deur. Via de slang wordt de warmte uit de ruimte naar buiten afgevoerd, een essentieel onderdeel van de werking van mobiele airco's.

 2. ⚡ Wat wordt bedoeld met BTU?

  BTU staat voor British Thermal Units en hiermee wordt het koelvermogen van de airco aangeduid. Hoe meer BTU, hoe hoger het koelvermogen en hoe groter de ruimte die je kunt koelen. Makkelijk toch?

 3. 🔋 Hoeveel energie verbruikt een mobiele airco?

  Dat verschilt natuurlijk helemaal per apparaat. Let hierbij vooral op het energielabel. De geteste mobiele airco's van Reviewkoning hebben allemaal een energielabel A en zijn daarmee (relatief) energiezuinig. Maar dit hangt natuurlijk helemaal af van hoe je 'm gebruikt. Als je besluit om de airco de hele dag op maximaal vermogen aan te zetten, dan is de ruimte natuurlijk het koelst maar verbruik je ook de meeste stroom. Ga er dus slim mee om.

Reviewkoning-profiel

Reviewkoning van beroep. Zorgt ervoor dat verkeerde keuzes voorgoed verleden tijd zijn.

Delen maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *