Beste sportboek 2023

beste-sportboek-2020
Table of Contents:
Jij als sportfanaat bent benieuwd naar wat nu de beste sportboeken 2022 zijn en nog specifieker wat het beste sportboek door de jaren heen is. Dat komt goed uit! Ontdek in deze test de allerbeste sportboeken. En nee, het zijn natuurlijk niet alleen maar voetbalboeken.

Voor de top lijst beste sportboek kijken we niet naar de meest recente sportboeken maar onderzoeken we wat het beste sportboek door de jaren heen is. We updaten dit artikel dan ook pas met een nieuw boek op het moment dat wij vinden dat deze in deze ranglijst thuis hoort.

Top 5 beste beste sportboeken

De einduitslag van de testresultaten op een rijtje

1. Shoe Dog: Het inspirerende verhaal van Nike oprichter Phil Knight

Wat ons betreft de absolute nummer 1 beste sportboek. In deze biografie wordt je meegenomen in het leven van Nike oprichter Phil Knight. Een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo lijkt het. Wist je dat Nike ooit begon als merk specifiek gericht op hardloopschoenen? Voor ons kwam het in ieder geval wel als een verrassing.

En wist je dat Phil Knight zijn carrière begon bij een ander bekend merk in de sportbranche? Welk merk dat is gaan we niet verklappen, daarvoor raden we je aan om het boek aan te schaffen! Laatste leuk weetje; Phil Knight heeft zijn memoires zelf opgeschreven.

2. Thomas Dekker – Mijn gevecht

Op twee staat het eerste boek over een Nederlander. En wel de sportbiografie van de Nederlandse oud-wielrenner Thomas Dekker. Thomas was misschien wel een van de grootste wielertalenten die Nederland ooit rijk was. Hem werd een grootse toekomst toegedicht maar het liep allemaal net even anders. En zoals je in het wielrennen misschien al wel verwacht had dat allemaal te maken met doping.

Sportjournalist en schrijver Thijs Zonneveld weet de bizarre situaties waarin Thomas Dekker verzeild raakte goed te beschrijven. Thomas deed op een gegeven moment letterlijk alles om beter te worden en ging daar extreem ver in. Zo heeft hij zichzelf ooit voor een belangrijke wielerwedstrijd, een bloedzak toegediend zodat hij een grotere kans had om te winnen. Thomas Dekker is hiermee een van de eerste wielrenners wereldwijd die zo openlijk over dopinggebruik praat. En niet alleen over zijn eigen dopinggebruik. Nee, hij benoemt in dit boek ook oud-collega’s zoals Michael Boogerd en Steven de Jong.

3. René van der Gijp – Gijp

Tja, dit kon natuurlijk niet uitblijven. René van der Gijp en schrijver Michel van Egmond zette hiermee een trend van voetbalbiografieën in gang in Nederlandse. Maar geen van de boeken van bijvoorbeeld Andy van der Meyde, Fernando Ricksen of Memphis Depay haalt het wat ons betreft bij dit boek over René van der Gijp. Fantastisch opgeschreven door Michel van Egmond, met een hele grote dosis humor.

Met Gijp krijg je een waar inkijkje in de keuken van het leven van een profvoetballer. Je moet niet verwachten enorm geïnspireerd te raken of heel veel te leren maar je valt bij tijd en wijle van je stoel van het lachen. Deze biografie barst van de hilarische anekdotes over allerlei belangrijke voetbalcoryfeeën. Wat ons betreft daarom een terechte nummer 3 op de lijst voor het beste sportboek.

4. Raymond van Barneveld – Game Over

Ook de inmiddels gestopte darter Raymond van Barneveld is met een biografie op de proppen gekomen. En de biografie is verrassend goed. Deze biografie van Van Barneveld is geschreven door Jasper Boks.

Game Over is het verhaal van een Haagse postbode die het schopt tot een van de beste darters aller tijden. Wie denkt dat dit boek het zoveelste klassieke jongensboek is komt bedrogen uit. “Barney”, zoals zijn bijnaam is, is een man van hoge pieken maar nog diepere dalen. Barneys eeuwige rivaal Phil Tayler, omschrijft het treffend: “Raymond is een legende, een van de beste darters aller tijden. De enige die dat niet door heeft, is hij zelf.”

5. Rico Verhoeven – Rico

Nederlands beste kickboxer van dit moment; Rico Verhoeven. Dit is het verhaal over een jongen met een enorme drive om de beste te worden. En daar doet en laat hij letterlijk alles voor. De stijl van schrijver Leon Verdonschot zorgt ervoor dat je bijna niet kunt stoppen met lezen, zo spannend is het. Maar het is ook een erg emotioneel verhaal waarin je een openhartig kijkje krijgt in de moeilijke jeugd van Rico. Waarbij de moeizame relatie met zijn vader centraal staat.

In dit boek laat Rico Verhoeven zien dat talent niet het belangrijkste is in de topsport. Zonder de absolute wil om de beste te willen worden, red je het niet met alleen talent.

Eervolle vermeldingen

Niet elk boek kan het beste sportboek van 2021 zijn en misschien heb jij bovenstaande boeken al wel gelezen. Onderstaande boeken hebben het niet tot onze top 5 gered maar zijn zeker het lezen waard!

Beste sportboek 2023
Beste sportboek 2023

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0