Beste wasmachine 2022; dé ultieme wasmachine test!

Wij hebben een een hele reeks wasmachines onderzocht om uiteindelijk tot de beste wasmachine te komen. Verder geven we je geven tips & tricks voor elk budget in dit artikel!
9.3/10 (Expert Score)
Product is rated as #1 in category Huishoudelijke Apparaten

Een goede wasmachine is onmisbaar in huis. Met de nodige trommelcapaciteit, wasprogramma´s en het liefst zo zuinig mogelijk gaan we vuil en vlekken te lijf. Vooral bij gezinnen en op plekken waar veel wordt geleefd is de wasmachine je beste vriend! Welke soorten en maten zijn er? Wat past bij jouw waswensen? En waar let je op als je een wasmachine gaat kopen? Wij hebben een top 5 voor je gemaakt met de beste wasmachines en geven tips & tricks voor elk budget.

Dit artikel is op 15 juli 2022 door Stan, onze redacteur voor huishoudelijke apparaten, geüpdatet. We hebben de Miele WSG 663 WCS TwinDos getest en deze airco is op plek één de top vijf binnengekomen.

Top 5 beste wasmachines

De einduitslag van de testresultaten op een rijtje

Top 5 wasmachines vergelijken

Vergelijk de wasmachines op belangrijke specificaties

Vulgewicht
toerental centrifuge
geluidsniveau centrifuge
energielabel
1. Miele WSG 663 WCS
1. Miele WSG 663 WCS
Twindos
Vulgewicht
9 kg
toerental centrifuge
1.400 tpm
geluidsniveau centrifuge
68 dB
energielabel
A
2. Bosch Serie 6 i-DOS
2. Bosch Serie 6 i-DOS
WAU28S01NL
Vulgewicht
8 kg
toerental centrifuge
1.400 tpm
geluidsniveau centrifuge
72 dB
energielabel
C
3. Siemens iQ 700 AntiVlekken
3. Siemens iQ 700 AntiVlekken
WM14VMH0NL
Vulgewicht
9 kg
toerental centrifuge
1.400 tpm
geluidsniveau centrifuge
70 dB
energielabel
A
4. Samsung EcoBubble
4. Samsung EcoBubble
WW90TA049AE
Vulgewicht
7 kg
toerental centrifuge
1.400 tpm
geluidsniveau centrifuge
74 dB
energielabel
B
5. AEG 8000 serie ÖKOMix
5. AEG 8000 serie ÖKOMix
L8FEOKOMIX
Vulgewicht
8 kg
toerental centrifuge
1.400 tpm
geluidsniveau centrifuge
72 dB
energielabel
C

De testresultaten

Lees hieronder het uitgebreide testoordeel per wasmachine

1

Miele WSG 663 WCS TwinDos

Miele WSG 663
9.8
Miele-WSG-663-WCS-TwinDos

Best getest

De Miele WSG 663 WCS TwinDos is de beste wasmachine uit onze test. Bekijk het volledige testoordeel hieronder of bekijk via de link hiernaast de beste actuele deal!
€ 14991599 BEKIJK BESTE DEAL
9.8Expert Score
Ons testoordeel

Wie op zoek is naar een echte alleskunner onder de wasmachines, komt gegarandeerd bij de Miele WSG 663 WCS TwinDos uit! Met een trommelcapaciteit van 9 kilo, een 1400 toeren motor, uiteenlopende wasprogramma’s en tal van extra functies is je kleding snel weer schoon en fris. Grote wasjes, kleine wasjes… ze kunnen allemaal in deze wasmachine!

De Miele WSG 663 WCS TwinDos is een ruime, energiezuinige wasmachine met automatische wasmiddeldosering. De TwinDos reservoirs onderin passen de dosering aan op de hoeveelheid wasgoed. Zo blijft je kleding langer mooi, omdat je altijd precies genoeg wasmiddel gebruikt. Het is ook mogelijk om uw eigen wasmiddel en wasverzachter te gebruiken. Dit voeg je handmatig toe via de lade of je laat het automatisch doseren. Hiervoor koop je twee lege Miele navulreservoirs: TwinDos 1 en 2. Je hebt keuze uit programma’s voor bijvoorbeeld delicate was, overhemden en jeans. Om je wollen trui of zijden blouse speciaal te behandelen, gebruik je CapDosing wascapsules. Per wasbeurt doe je één capsule in de wasmiddellade. Tot slot zorgt de borstelloze ProfiEco motor ervoor dat de wasmachine langer meegaat.

Design
10
Wasprogramma’s
10
Energielabel
9.5
Prijs / kwaliteit
9.5
Extra’s
10
Pluspunten
 • PowerWash 2.0 zorgt ervoor dat je nooit teveel water gebruikt
 • App functionaliteit
 • Veel wasprogramma's
 • Automatische wasmiddeldosering
 • Stilste uit de test
Minpunten
 • Prijzig

Overtuigd van deze machine? Bekijk en bestel de Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDo dan op Coolblue of Bol.com:


2

Bosch WAU28S01NL

Bosch WAU28S01NL
9.6
Beste wasmachine - AEG L8FEOKOMIX

Beste prijs / kwaliteit

De Bosch WAU28S01NL wasmachine is de wasmachine met het beste prijs / kwaliteit label van Reviewkoning. Ontdek hieronder in het testoordeel waarom deze wasmachine je het meeste waar voor je geld biedt.
€ 649699 BEKIJK BESTE DEAL
9.6Expert Score
Ons testoordeel

De Bosch WAU28S01NL is de beste wasmachine in onze lijst als het gaat om prijs / kwaliteit. Met de WAU28S01NL biedt het Duitse technologiebedrijf veel voor weinig. Met de i-DOS automatische wasmiddeldosering gebruik je nooit meer teveel wasmiddel en de watersensoren zorgen ervoor dat je waterverbruik en wasprogramma automatisch worden aangepast. De ideale wasmachine voor gezinnen die op zoek zijn naar een zuinige en betaalbare alleskunner!

De WAU28S01NL heeft verschillende wasprogramma’s. Standaard programma’s: katoen, kreukherstellend, fijne was/zijde en wol. En een automatisch programma: sensorgestuurd wassen en doseren. Wil je snel een kort programma draaien? Dan kies je voor het SpeedPerfect programma, waarmee je tot 65% sneller kan wassen met hetzelfde stralend frisse resultaat. Verder is er een speciaal trommelreinigingsprogramma. De wasmachine geeft je een seintje als de trommel vies is, waarna je eenmalig het reinigingsprogramma draait.

De Vario-trommel beschermt je kleding maximaal tegen slijtage. Je broeken, shirts en vesten komen zelfs na tientallen keren wassen als nieuw uit de trommel! Onze beste prijs / kwaliteit wasmachine heeft een energielabel A.

Design
9.5
Wasprogramma’s
10
Energielabel
8.5
Prijs / kwaliteit
10
Extra’s
10
Pluspunten
 • Automatische wasmiddeldosering
 • Waterverbruik wordt automatisch aangepast
 • Heeft intern trommelreinigingsprogramma
Minpunten
 • Minder wasprogramma's dan de nummer 1 van Miele

Overtuigd van deze wasmachine? Bekijk en bestel de Bosch WAU28S01NL dan op Coolblue of Bol.com:


3

Siemens WM14VMH0NL

Siemens WM14VMH0NL
9.2
Beste wasmachine - Siemens WM14VMH0NL

De Siemens WM14VMH0NL wasmachine is onze nummer 3 getest met een score van 9,2. Deze machine scoort goed op extra’s en snelheid. Lees de volledige review hieronder!
€ 799829 BEKIJK BESTE DEAL
9.2Expert Score
Ons testoordeel

De Siemens WM14VMH0NL is een efficiënte vlekverwijderaar. Een wasmachine met een capaciteit van 9 kilo, waar een gemiddeld huishouden meer dan genoeg aan heeft. Hij zorgt ervoor dat zelfs de meest hardnekkige vlekken worden verwijderd en dat de slijtage van het textiel tot een minimum wordt beperkt. Het waterPefect Plus-systeem gaat op een duurzame en verantwoorde manier met water om. Goed voor je was en goed voor je portemonnee dus!

De WM14VMH0NLheeft verschillende wasprogramma’s. Een speciaal anti-vlekken programma bijvoorbeeld, tegen de vier meest voorkomende vlekken: boter/olie, bloed, rode wijn en grasvlekken. En een AllergiePlus programma, dat voor een extra hygiënisch resultaat zorgt en ideaal is voor mensen met huidallergieën. De temperatuur wordt tijdens de wasprogramma’s aangepast aan je waswensen en de soort vlek.

Net als de meeste andere 2022-modellen, kun je ook de Siemens WM14VMH0NL via wifi aan een app verbinden. Zo zet je bijvoorbeeld op het werk alvast de wasmachine aan met je smartphone en kun je het thuis meteen schoon en fris uit de trommel halen. Een mooie aanvulling op je smarthome-collectie en de mogelijkheid om extra voordelig te wassen, door een timer in te stellen tijdens de daluren bijvoorbeeld.

Een ander handig huis-, tuin- en keukensnufje is de bijvulfunctie, want hoe vaak komt het niet voor dat je een kledingstuk vergeten bent! Met deze wasmachine kun je tijdens het wassen nog extra kledingstukken toevoegen.

Design
8.5
Wasprogramma’s
9
Energielabel
9.5
Prijs / kwaliteit
9
Extra’s
9.5
Pluspunten
 • Waterdoseringssysteem
 • App functionaliteiten
 • Handige bijvulfunctie
Minpunten
 • Bovengemiddeld qua prijs

Overtuigd van deze machine? Bekijk en bestel de Siemens WM14VMH0NL dan op Coolblue of Bol.com:


4

Samsung WW90TA049AE EcoBubble

Samsung WW90TA049AE
9
Beste wasmachine - Samsung WW90TA049AE EcoBubble

duurzame keuze

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble heeft van ons het Duurzame Keuze label omdat je met deze machine zeer energiezuinige wasjes kunt draaien. Lees hieronder de volledige beoordeling!
€ 579649 BEKIJK BESTE DEAL
9Expert Score
Ons testoordeel

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is een bijzonder model. Een wasmachine waarmee Samsung met behulp van innovatieve snufjes stappen maakt richting een duurzame toekomst in de wereld van wassen. De unieke Eco Bubble-techniek mengt water en wasmiddel met lucht en blaast dit als schuim de trommel in. Schuim wordt sneller opgenomen in je kleding waardoor het dieper wordt gereinigd. Hierdoor kun je ook op lagere temperaturen hygiënisch schoon wassen.

De EcoBubble heeft een energielabel A en is voor slechts € 578,99 een goedkoop model onder de groene wasmachines! Hij beschikt over een digital inverter motor. Deze is stiller, krachtiger en energiezuiniger. Fabrikant Samsung heeft zoveel vertrouwen in de capaciteit dat je maar liefst 10 jaar garantie krijgt op de motor van een nieuwe WW90TA049AE EcoBubble.

Een andere unieke eigenschap van de Samsung EcoBubble is de Diamond Drum-wastrommel. Het bijzondere design vermindert kreukvorming en voorkomt dat kleding blijft haken en beschadigt. Onze was kwam zo flawless uit de trommel dat we zelfs de linnen broeken niet hoefden te strijken!

En je kunt je was niet alleen schoon bubbelen met deze wasmachine, maar ook stomen. De stoom dringt snel door in de diepere lagen van de kleding en verwijdert vuil en bacteriën. Dit programma is perfect voor mensen met kinderen en huisdieren, die vervelende vlekken en haren achterlaten op de kleding!

Design
10
Wasprogramma’s
8.5
Energielabel
9
Prijs / kwaliteit
9.5
Extra’s
8
Pluspunten
 • Meest energiezuinig
 • 10 jaar garantie
Minpunten
 • Geen app functionaliteiten
 • Minder wasprogramma's

Overtuigd van deze machine? Bekijk en bestel de Samsung WW90TA049AE EcoBubble dan op Coolblue of Bol.com:


5

AEG L8FEOKOMIX

AEG L8FEOKOMIX
8.6
Beste wasmachine - AEG L8FEOKOMIX

Onze top 5 beste wasmachines eindigt met de AEG L8FEOKOMIX. Dit apparaat scoort goed op extra wasprogramma’s, trommelcapaciteit én extra’s. In ons testoordeel hieronder ontdek je waarom!
€ 799839 BEKIJK BESTE DEAL
8.9Expert Score
Ons testoordeel

Ben je op zoek naar een extra luxe wasmachine? Eén die genoeg power heeft om in no time het wasgoed van jullie hele gezin weg te werken, maar ook energiezuinig is? Gevonden! De AEG L8FEOKOMIX is een 1600 toeren wasmachine en heeft een trommelcapaciteit van 9 kilo. Met de innovatieve ProSense beladingssensor meet de wasmachine hoe vol de trommel zit. Het wasprogramma en de hoeveelheid water wordt hier vervolgens automatisch op aangepast.

Deze extra luxe AEG wasmachine beschikt over 10 wasprogramma’s. Voor kleine wasjes is de ProSteam functie ideaal. Hiermee wordt je kleding simpel en snel schoon gestoomd. De ProSteam functie is ook geschikt voor kwetsbare kledingstukken, die je normaal gesproken naar de stomerij brengt. Blouses, pakken en galajurken bijvoorbeeld,

Een andere slimme functie van de AEG L8FEOKOMIX is de zogenaamde ÖKOMix technologie. Dit zorgt ervoor dat het wasmiddel eerst in het water wordt opgelost, zodat het zich beter kan verspreiden en kleding intens wordt gereinigd.

De AEG L8FEOKOMIX is een extra luxe machine met een energielabel A, voor de prijs van een basismodel. Een echte aanrader voor mensen die op zoek zijn naar de beste prijs en een wasmachine die jaren meegaat!

Design
8.5
Wasprogramma’s
10
Energielabel
9
Prijs / kwaliteit
9
Extra’s
10
Pluspunten
 • Snel programma met ProSteam
 • Veel wasprogramma's
 • Sensor die aangeeft hoe vol de trommel zit
Minpunten
 • Verbruikt iets meer stroom

Overtuigd van deze machine? Bekijk en bestel de AEG L8FEOKOMIX dan op Coolblue of Bol.com:

Wasmachine koopgids

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Welke wasmachines zijn er?

Waar we ooit van een teiltje naar de wasserette en de eerste (semi)automatische wasmachines in huis (halverwege de jaren 60) evolueerden, kies je als consument tegenwoordig uit een breed aanbod aan witgoed. De wasmachine groeit met zijn tijd mee en voldoet tegenwoordig aan alle hedendaagse verwachtingen. Hierbij kun je denken aan: zuinige wasprogramma’s, smartfuncties via een app, stoomprogramma’s en andere innovatieve oplossingen voor de ultieme reiniging. Er zijn uiteenlopende merken, bekende voorbeelden zijn: Bosch, Siemens, Samsung, AEG en Whirlpool.

Hoe kies je de beste wasmachine?

De beste wasmachine kies je op basis van jouw waswensen. Wil je snel en veel kunnen wassen of kies je voor duurzaam? Om je keuzestress in de wirwar aan wasmachines een beetje te verlichten, hebben wij de 5 belangrijkste consumentenwensen + alle mogelijkheden voor je op een rij gezet.

📏 Het formaat

Size does matter in de wereld van wasmachines! Denk voor aankoop goed na over waar je hem wilt plaatsen en meet de ruimte nauwkeurig op. Houd hierbij ook rekening met de nodige ruimte rondom. Je moet het afvoerwerk ook nog aansluiten en de deur van de trommel goed kunnen openen!

🔌 Het energieverbruik

Duurzaamheid is geen trend meer, maar de norm anno 2022! Steeds meer consumenten kiezen daarom voor een energiezuinige wasmachine. Hoe zuinig een machine is, kun je aflezen op het energielabel. Elke wasmachine in Europa is verplicht voorzien van een dergelijk label. A+++ is het zuinigst en G de diesel onder de wasmachines. 

⚖ Wasmachines in vulgewicht

Het maximale vulgewicht van een wasmachine is een belangrijke afweging wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Vanzelfsprekend misschien maar hoe hoger het vulgewicht, hoe meer was er in een machine kan. Goed om te weten; bijna alle wasmachines hebben een beladingssensor. Hierdoor past de machine het waterverbruik aan aan de hoeveelheid was in de trommel.

De volgende vulgewichten zijn doorgaans beschikbaar:

 • Voor grote ladingen > 9 kilogram of meer
 • Kleine en grote ladingen > 8 kilogram
 • Kleine ladingen > 7 kilogram

9 kilogram of meer
Spaar jij alle was op en wil je graag alles in een keer wassen? En wil jij bijvoorbeeld ook beddengoed en wat kledingstukken tegelijkertijd wassen? Dan is een vulgewicht van 9 kilogram of meer waarschijnlijk het meest geschikt. Ook is dit vulgeweicht het meest geschikt voor milieubewuste personen. Je kunt immers meer was tegelijkertijd doen en daarmee bespaar je natuurlijk water en elektriciteit.

8 kilogram
Doe jij zowel kleinere wasjes als soms ook grote wasjes? Dan is 8 kilogram vulgewicht waarschijnlijk het meest geschikt. Wasmachines met 8 kilogram vulgewicht zijn geschikt om bijv. het beddengoed van meerdere bedden in te wassen.

7 kilogram
Woon jij alleen en draai je enkel kleine wasjes met voornamelijk kleding en handdoeken? Dan is een machine met 7 kilogram vulgewicht waarschijnlijk genoeg. Ook is een dergelijke wasmachine groot genoeg om het beddengoed van één persoon uit te wassen.

🌪️ Het toerental van de wasmachine

Het toerental van de wasmachine zegt iets over de snelheid waarmee de trommel draait. Hoe meer toeren, hoe harder de trommel draait en hoe droger je was uit de machine komt. De meeste wasmachines hebben maximaal 1.400 tot 1.600 toeren. Tip: draai je was niet te vaak op de hoogste stand, dit kost extra energie en zorgt ervoor dat je kleding sneller slijt.

💤 Het geluidsniveau

Doe je vaak ‘s nachts de was, omdat je dan profiteert van voordelige daluren voor gas en licht? Dan zit je niet te wachten op een wasmachine die de hele buurt wakker bonkt! Veel consumenten vinden het geluidsniveau een punt van aandacht bij hun keuze voor de beste wasmachine. Het geluidsniveau van wasmachines wordt aangegeven in decibellen (DB). Er zijn speciale stille wasmachines, die minder dan 75 decibel aan geluid produceren op de centrifugestand. En er zijn ook machines met stille wasprogramma’s voor ‘s nachts.

🤖 De trommelcapaciteit

Voor mensen die veel was hebben, gezinnen bijvoorbeeld, is de trommelcapaciteit van belang. Met andere woorden: hoeveel kilo kleding kun je per keer wassen? De gemiddelde trommelcapaciteit is 7 kilo. Er zijn ook goedkopere modellen met een inhoud van 5 á 6 kilo en krachtpatsers die met gemak 8 tot 12 kilo was wegdraaien.

Meer veelgestelde vragen bij het kopen van een wasmachine

Bij Reviewkoning zien we veel vragen voorbij komen over wasmachines. Speciaal voor jou hebben we deze vragen gebundeld en de meest voorkomende vragen beantwoorden we hier voor je!

Heb jij je keuze gemaakt? Go for it! Wil jij nog verder oriënteren? Bekijk hieronder dan nóg meer wasmachines!

Redacteur

 • Stan

  Stan is productspecialist Huishoudelijke Apparaten en hij schrijft sinds 2021 voor Reviewkoning. Onder anderen over wasmachines, elektrische tandenborstels en mobiele airco's.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0