Dus jouw wasmachine centrifugeert niet? Dat is natuurlijk niet zo mooi. Het voordeel is dat is er hopelijk geen mechanisch defect is. Meestal is het te wijten aan de waterafvoer of een verstopte waterafvoer. Als er water in de machine zit en dit niet kan worden weggepompt, kan het zijn dat je machine centrifuge weigert. Hierdoor blijf je achter met drijfnat wasgoed. Gelukkig voor jou hebben wij een aantal mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen voor je op een rijtje gezet.
Waarom je wasmachine niet wil centrifugeren heeft waarschijnlijk een van de volgende oorzaken:
Door water veroorzaakte gebreken:
- Verstopt pluizenfilter of een voorwerk in de pomp;
- Verstopte afvoerslang of sifon;
- Kapotte afvoerpomp.
Maar ook als de machine verkeerd is geladen of niet waterpas staat, kan het zijn dat de wasmachine centrifuge weigert of halverwege stopt met centrifugeren. De volgende problemen kunnen hieraan ten grondslag liggen :
- Onjuiste belasting
- Wasmachine staat onder een hoek
- Transportvergrendeling
- Defecte schokdempers
- Versleten motorkoolstoffen
De mogelijke oorzaken van het niet centrifugeren van de wasmachine worden hieronder in detail beschreven. Wij zullen u echter niet alleen tonen hoe u de fouten kunt vinden, maar ook hoe u ze tegelijkertijd kunt corrigeren.
Verstopt pluizenfilter of vreemd voorwerp in de pomp
Als er inderdaad water in de wasmachine zit, is het probleem duidelijk. Maar de oorzaak moet nog worden gevonden. Voordat een diagnose kan worden gesteld, moet de machine echter eerst op gecontroleerde wijze worden leeggemaakt. Wasmachines hebben meestal een mechanisme in de buurt van het pluizenfilter voor dit doel. Dit kan geïntegreerd zijn in het pluizenfilter of in de vorm van een aparte afvoerslang.
Tip: Als de wasmachine op de grond staat, zal het legen ervan waarschijnlijk de gebruikelijke moeilijkheden opleveren. Er is gewoon geen ruimte om er een half geschikte container onder te zetten. Een bakplaat heeft al menig zenuw gered en overstroming voorkomen.
Als het water eenmaal is afgetapt, kan het pluizenfilter worden gecontroleerd op verstoppingen. Als het pluizenfilter verstopt is, is de oorzaak al gevonden en het probleem opgelost. Niettemin is het raadzaam ook alle andere punten met betrekking tot het afvalwatertraject te controleren. Omdat een zaak zelden alleen komt!
Als het pluizenfilter eenmaal is losgeschroefd, is de afvalwater- of loogpomp meestal gemakkelijk te zien. Een blik zegt meer dan duizend woorden. Als er zich geen voorwerpen in de buurt van de pomp bevinden of als de pompbladen niet geblokkeerd zijn, kunnen vreemde voorwerpen in de pomp als oorzaak worden uitgesloten en kan het zoeken worden voortgezet.
Verstopte afvoerslang of sifon
Als de pomp en het pluizenfilter schoon zijn en vrij van haren, weefselresten en ander vuil, moeten ook de afvoerslang en de sifon worden gecontroleerd. Deze kunnen er ook de oorzaak van zijn dat de wasmachine het water niet kan wegpompen.
Om de afvoerslang te controleren, schroeft u deze los van de sifon en blaast u er vervolgens enkele malen krachtig met uw mond doorheen. Dit is niet erg smakelijk, maar het helpt! Voor diagnose kan ook de hele slang aan de buitenkant worden verwijderd. Vergeet echter niet dat er in de machine ook een slang zit die naar het aansluitpunt van de afvoerslang leidt, die ook verstopt kan zijn.
Als de afvoerslang vrij is, is het de moeite waard ook de sifon op verstoppingen te controleren. Vooral als deze een dubbele functie heeft en zowel de wasmachine als de droger op de afvoer aansluit, is het raadzaam de smalle punten van de sifon te controleren.
Hieronder zie je wat een sifon is en hoe deze eruit ziet.
Kapotte afvoerpomp
Als de afvoerbuizen vrij zijn van verstoppingen, dan kan de pomp zelf natuurlijk ook de oorzaak zijn. Als je er zeker van bent dat de pomp de oorzaak is -hoor je ‘m bijvoorbeeld ratelen of werkt -ie überhaupt niet- dan is de kans groot dat je een beroep moet doen op een onderhoudsmonteur. Hij of zij zal de afvoerpomp dan waarschijnlijk moeten vervangen. Neem hiervoor contact op met een monteur bij jou in de buurt.
Als je kleren, na een wasje, nog steeds doorweekt zijn en het centrifugeren van de wasmachine steeds stopt, is er misschien nog hoop. Wij hebben onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen.
Verkeerde ondergrond, niet waterpas, verkeerd beladen of defecte schokdempers
Als er echter geen water in de wasmachine zit en hij toch niet wil centrifugeren of stopt met centrifugeren, ligt de oorzaak ergens anders. Als je harde geluiden hoort tijdens het wasprogramma of als de wasmachine veel beweegt, kan de oorzaak liggen in het verkeerd inladen van de wasmachine, een slechte standplaats of defecte schokdempers.
Als je wasmachine niet waterpas staat of niet op een stevige ondergrond (bijv. een houten of laminaat vloer), kan het zijn dat je wasmachine veel beweegt of zelfs gaat lopen tijdens het programma. Sommige machines stoppen naar aanleiding daarvan met centrifugeren. Zorg er dan voor dat je je wasmachine op een stevigere ondergrond zet, bijvoorbeeld door tegels op je houten vloer te leggen en daar bovenop de wasmachine te plaatsen. Gebruik de verstelbare pootjes en een waterpas om het apparaat waterpas te krijgen.
Maar ook een verkeerd beladen wasmachine kan er toe leiden dat de wasmachine niet centrifugeert of dat het centrifugeren stopt. Een verkeerde lading kan betekenen dat er te veel of te weinig wasgoed in de machine zit. Dit klinkt misschien vreemd, maar als er maar één zware trui in de machine zit, kan de machine het gewicht of de kledingstukken niet gelijkmatig verdelen. Het resultaat is een wasmachine die niet centrifugeert. De oplossing is heel eenvoudig: de machine wordt geladen met ofwel meer ofwel minder wasgoed.
De laatste in de lijst van oorzaken van een stuiterende of niet-spinnende wasmachine zijn de schokdempers. Als de machine correct is geladen, maar luide geluiden maakt en zelfs bij lage centrifugeersnelheden problemen veroorzaakt, kan alleen het vervangen van de schokdempers de situatie verhelpen. Een van de problemen die ook kan worden opgelost, maar niet zo snel.
Wat als deze tips niet helpen?
Wasmachines kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn, dus riskeer geen letsel aan jezelf of wasmachine door zelf een geavanceerde reparatie uit te voeren. Heb je al deze tips doorlopen maar kun je nog steeds geen oplossing vinden? Neem dan contact op met ons en wij helpen je bij het vinden van een geschikte en gecertificeerde monteur.
Is jouw wasmachine dermate oud of heb je geen zin/tijd om op een reparatie te wachten? Orienteer je dan eens op een nieuw exemplaar. In ons beste wasmachine gids vind je de beste wasmachines voor elke prijsklasse.